2016 – a Mars éve

  • Minden év valamelyik bolygó fennhatósága alatt áll. A ciklusok hét évente váltják egymást, az adott bolygó március 21-étől (az asztrológiai év kezdetétől) a következő év március 20-ig fejti ki hatását. Az idei esztendőt az akaratunkat, önérvényesítő képességünket, harcmodorunkat képviselő Mars uralja.

 

A Mars a Kos jegy uralkodó bolygója. Aktivitás, tetterő jellemzi, lételeme a harc, állandóan küzd valamiért. Idén tehát nőhet az elszántságunk, erőnk, spontaneitásunk és a vágyunk arra, hogy kezünkbe vegyük sorsunk irányítását. Az időszak adhat akaraterőt, bátorságot, amellyel elkezdhetjük vagy előrevihetjük dolgainkat, s jó eséllyel könnyebben és gyorsabban is döntünk helyzetekben.
Sok olyan emberrel találkozhatunk, aki nyíltan képviseli véleményét, főleg akkor, ha mi magunk nem vagyunk képesek rá. Ezek a helyzetek akarnak megtanítani rá, hogy álljunk ki érdekeinkért, vállaljuk fel magunkat, ha kell, konfliktusok árán is. Azt azért ne hagyjuk, hogy indulataink elragadjanak, mindig minden körülmény között törekedjünk a megegyezésre, a másokkal való együttműködésre.
Április 17-e és június 29-e között a Mars visszafelé jár. Ez alatt az idő alatt az energiák befelé irányulnak, magunkból kell erőt gyűjtenünk, feltérképezni, milyen erőforrásaink vannak. Lehet olyan érzésünk, hogy kevésbé tudjuk képviselni akaratunkat, érdekeinket. Egyfajta tehetetlenség, bénultság, gyengeség is jellemezheti az időszakot, de próbáljuk inkább lehetőségként megélni az említett hónapokat. Azt, hogy a – sokszor igen intenzív – belső erőt mire használjuk, építésre vagy rombolásra, már rajtunk múlik.
Az úgynevezett retrográd időszak a Nyilasokat és a Kosokat érinti legintenzívebben, mert a Kosok uralkodó bolygója ekkor a Nyilas jegyében jár. Május 27-én lép vissza a Skorpióba, innentől a Skorpióknak is lesz egy kis lehetőségük megvizsgálni, hogy is állnak belső erő terén.
A harmónia megteremtése mindig fontos. Amikor a Mars erős, meg kell jelennie a Vénusznak is. A férfi energia mellett a nőinek is. A harc mellett a szelídségnek, a megegyezésre való törekvésnek. Erre érdemes törekedni személyes életünkben és jó lenne a világban is.
S most nézzük, mire érdemes figyelniük az egyes jegyeknek a Mars évében.

Kos
Minden adott lesz, hogy kihozza magából a maximumot. Vegye elő régóta dédelgetett terveit és lásson hozzá a megvalósításhoz. Ha kell, képezze tovább magát, tanuljon vagy tanítson, utazzon! S főleg higgye el, hogy sikerülhet, amit eltervezett. Őszre érhetnek be az eredmények.

 

Bika

Az év komoly változásokat hozhat életében, főleg kapcsolatai és pénzügyei terén. Most értheti meg igazán, hogy nem minden rajtunk múlik, s sokszor az egyetlen, amit tehet, hogy elfogadja, minden úgy van jól, ahogy van. Akarni, harcolni főleg másokért, de legalábbis ne mások érdekei ellen érdemes most.

 

Ikrek

A kérdés most az, mennyire tud kezelni egy váratlan helyzetet. Beleáll és minden porcikájával azért küzd, hogy megoldja, vagy menekülőre fogja. Főleg munkájában és kapcsolataiban számíthat kihívásokra. Ha elég kitartó és türelmes, ha tudja, mit miért csinál, meg tud birkózni a feladattal.

 

Rák

Azon lesz, hogy nyomot hagyjon a világban. Hogy ezt munkájában, gyerekein vagy valamilyen alkotáson keresztül valósítja meg, már tulajdonképpen részletkérdés. A lényeg, hogy tudjon küzdeni, harcolni azért, amit el akar érni. Soha, egy pillanatra se adja fel, hogy boldog legyen.

 

Oroszlán

Vissza a gyökerekig! Le kell ásnia a mélyre, hogy tudja, ki is valójában - honnan jött, mit hozott magával, mik az adottságai, motivációi. Ez dönti el, hogy mit tud létrehozni, milyen világot teremt magának, s családjának, környezetének. Sokat tanulhat most magáról, mélyre temetett érzelmeiről - ha sikerül felhozni őket!

 

Szűz

A kulcskérdés most a biztonság megteremtése lesz. Nem csak a sajátja, hanem családjáé, környezetéé is. Hinnie kell benne, hogy sikerül. Haladjon kis lépésekben, de legyen kitartó és következetes. Ne hagyja eltéríteni magát a céljától! Különösen nagy figyelmet fordítson a korrektségre, főleg júniusban és júliusban.

 

Mérleg

Önt dönt! Még akkor is, ha nem vállalja fel, csakhogy ez esetben mások kezébe adja a sorsát. Pedig kapcsolataiban és anyagi ügyeiben most alakulhat úgy, hogy a szokottnál nagyobb határozottságra lenne szükség. Június-július például egy régi lehetőséget kínálhat fel újra, érdemes elgondolkodnia rajta.

 

Skorpió

Most elsősorban a munkájában keresi a biztonságot, így valószínűleg sokat dolgozik majd azért, hogy meg is találja azt. Egy visszatérő lehetőség júniusban és júliusban jó alapokat adhat hozzá. Legyen kitartó és következetes, s főleg higgyen benne, hogy bármire képes. Mert ez pontosan így van.

 

Nyilas

Azért, amiben hisz, tűzön-vízen át képes harcolni. Április első fele és augusztus-szeptember adja a legtöbb lehetőséget, hogy megalapozza a jövőjét. Próbálja képezni magát, szerezzen minél több tapasztalatot! Az év további része anyagilag és kapcsolatépítésben hozhat eredményt.

 

Bak

Hihetetlen erő, belső tűz van Önben. Ha sikerül céljai szolgálatába állítani, csodákra képes! Őszig főleg mások motiválják. Egy közösség, társaság, barátai - értük kellene harcolni, küzdeni. Októberben már saját magára is érdemes koncentrálnia. Családja, érzelmi kötelékei adják az erőt, ha elbizonytalanodna.

 

Vízöntő

A világhoz való viszonya - gondolkodása, kommunikációja, kapcsolatrendszere most nagyban hozzájárul ahhoz, hogy életének különböző területein boldogulni tudjon. Júniusban-júliusban kapcsolati tőkéje lesz segítségére munkájában, novemberben egy továbbképzés vagy utazás lendíthet karrierjén!

 

Halak

Az időszak anyagilag hozhat jelentős változást. Érdemes végiggondolnia a pénzhez való viszonyát. Biztonságban érzi-e magát, képes-e harcolni azért, hogy megteremtse magának azt az életet, amire vágyik? Április első fele és augusztus-szeptember hozhat áttörést, előrelépést, új munkalehetőséget.